Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z indykiem

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kilogram
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
olej 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
cebula 2 sztuki
udziec z indyka 1/2 kilograma
Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat 2 łyżeczki
żółty ser 50 gramów
woda 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z indykiem

Kroki postępowania

1

Żaroodporne naczynie smarujemy olejem. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na plastry. Ziemniaki układamy w naczyniu, mieszamy z liśćmi laurowymi i zalewamy wodą.

Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana z indykiem foto
2

Cebulę po obraniu i umyciu układamy na ziemniakach i posypujemy solą oraz pieprzem.

Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana z indykiem foto
3
Mięso z udźca indyka kroimy w paseczki i mieszamy z przyprawą do indyka. Układamy na cebuli. Całość przykrywamy plasterkami żółtego sera.
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana z indykiem foto
4

Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy do miękkości warzyw i mięsa (około 2 godziny).

Krok 4 - Zapiekanka ziemniaczana z indykiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 22.04.2013 11:07
pyszności !!
Gracer 22.04.2013 10:59
bardzo apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak