Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka ziemniaczana z brokułem pod beszamelem
*Brokuły porozdzielać na różyczki, ugotować na parze bądź we wrzącej wodzie al dente.
*Kiełbaskę pokroić w plasterki, cebulę w piórka a paprykę w paseczki.
* Na rozgrzanym oleju podsmażyć kiełbaskę, cebulę i paprykę.
*Czosnek posiekać w drobną kosteczkę.
*Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
*Do garnuszka dodać masło i jak się roztopi dodać mąkę. Krótko mieszać, następnie dodać mleko, cały czas energicznie mieszając. Cały ten proces najlepiej robić na małym ogniu.
*Do sosu dodać czosnek, sól i pieprz. Chwilę jeszcze podgotować i cały czas mieszać.
* Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno dodać ziemniaki, brokuły, następnie kiełbasę, cebulę i paprykę. Całość zalać sosem i posypać serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut. W zależności od piekarnika.