Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka ziemniaczana z brokułem pod beszamelem

4.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 5
brokuł 1
kiełbasa 1
cebula biała 1
papryka czerwona 1
czosnek ząbek 1
mąka łyżki 2
masło łyżki 2
mleko szklanki 2
sól
ser gouda g 200
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka ziemniaczana z brokułem pod beszamelem

*Ziemniaki ugotować al dente. Ostudzić i pokroić w plasterki.
*Brokuły porozdzielać na różyczki, ugotować na parze bądź we wrzącej wodzie al dente.
*Kiełbaskę pokroić w plasterki, cebulę w piórka a paprykę w paseczki.
* Na rozgrzanym oleju podsmażyć kiełbaskę, cebulę i paprykę.
*Czosnek posiekać w drobną kosteczkę.
*Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
*Do garnuszka dodać masło i jak się roztopi dodać mąkę. Krótko mieszać, następnie dodać mleko, cały czas energicznie mieszając. Cały ten proces najlepiej robić na małym ogniu.
*Do sosu dodać czosnek, sól i pieprz. Chwilę jeszcze podgotować i cały czas mieszać.
* Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno dodać ziemniaki, brokuły, następnie kiełbasę, cebulę i paprykę. Całość zalać sosem i posypać serem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut. W zależności od piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula87 05.11.2013 15:53
jadłam i wiem że jest smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak