Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
pieczarki 30 dkg
ser żółty 25 dkg
papryka czerwona 1
ogórek zielony 1
kukurydza 0,5 szklanki
boczek wędzony 20 dkg
kiełbasa 20 dkg
cebula 2
sos
masło 2 łyzki
mąka 2 łyżki
mleko 1,5 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami

Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, a nastepnie podgotowujemy ok. 15 minut. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy z pokrojoną w kostkę kiełbasa i boczkiem. Pieczarki kroimy na ćwiartki i smażymy. Papryke i ogórka kroimy na małe kawałki wg uznania. Ser scieramy na tarce o grubych oczkach.
Sos:
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Gdy się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy. Cały czas mieszając żeby nie powstała „kluska” wlewamy po troche mleka. Pod koniec doprawiamy sola, pieprzem i gałka muszkatołową. Podgrzewamy i mieszamy do momentu uzyskania konsystencji gęstej smietany.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki. Na nie dajemy wędlinę, nastepnie paprykę, ogórka i kukurydzę, na to wysypujemy pieczarki i polewamy sosem. Na samym koncu posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 180 stopniach ok. pół godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka91 23.05.2012 13:55
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak