Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki 1 kg
mięso mielone wieprzowe 700 g
brukselka 700 g (mrożonej)
cebula 1 srednia
olej do smażenia 2 ły,zki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
przyprawy 1 łyżka mieszanki do ziemniaków
sól i pieprz

Sos

masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 2 szkl
serek topiony 100 g
sól i pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

dodatkowo

ser żółty 120 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry ok. 7 mm. Gotować 10 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem przyprawy uniwersalnej, odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.Posypać przyprawą do ziemniaków.
Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem foto
2
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mielone mięso i smażyć ciągle mieszając ok 15 minut. Na koniec dodać koncentrat i przyprawy. Wyłożyć na ziemniaki.
Brukselkę oczyścić, umyć, każdy głąb naciąć na krzyż. Na sitku sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Gotować przez ok. 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i wyłożyć do naczynia jako kolejną warstwę. Jeśli używamy brukselki z mrożonki, należy zamrożoną wrzucić na wrzątek i ugotować na półtwardo.
Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem foto
3
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę zasmażyć, ale nie rumienić.Wlać cienkim strumieniem mleko, ciągle mieszając,aby nie było grudek ( ja używam do tego trzepaczki).Gotować aż zgęstnieje, dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony i mieszać aż się rozpuści. Przyprawić solą , pieprzem i gałką. Polać zapiekankę.
Piec ok 35-40 minut w 180*. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem i włożyć do piekarnika, aby ser się zarumienił. Zapiekankę wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut , wtedy lepiej się kroi.
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak