Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem

Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ziemniaki

    1 kg
  • mięso mielone wieprzowe

    700 g
  • brukselka

    700 g (mrożonej)
  • cebula

    1 srednia
  • olej do smażenia

    2 ły,zki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • przyprawy

    1 łyżka mieszanki do ziemniaków
  • sól i pieprz

Sos

  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko

    2 szkl
  • serek topiony

    100 g
  • sól i pieprz

  • gałka muszkatołowa mielona

dodatkowo

  • ser żółty

    120 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem foto
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry ok. 7 mm. Gotować 10 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem przyprawy uniwersalnej, odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.Posypać przyprawą do ziemniaków.
Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem foto
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mielone mięso i smażyć ciągle mieszając ok 15 minut. Na koniec dodać koncentrat i przyprawy. Wyłożyć na ziemniaki.
Brukselkę oczyścić, umyć, każdy głąb naciąć na krzyż. Na sitku sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Gotować przez ok. 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i wyłożyć do naczynia jako kolejną warstwę. Jeśli używamy brukselki z mrożonki, należy zamrożoną wrzucić na wrzątek i ugotować na półtwardo.
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem foto
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę zasmażyć, ale nie rumienić.Wlać cienkim strumieniem mleko, ciągle mieszając,aby nie było grudek ( ja używam do tego trzepaczki).Gotować aż zgęstnieje, dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony i mieszać aż się rozpuści. Przyprawić solą , pieprzem i gałką. Polać zapiekankę.
Piec ok 35-40 minut w 180*. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem i włożyć do piekarnika, aby ser się zarumienił. Zapiekankę wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut , wtedy lepiej się kroi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat