Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem

5.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem to jedno z tych klasycznych dań, które zawsze cieszą się popularnością, szczególnie w chłodne dni. Połączenie kremowych ziemniaków (mniam!), gęstego sosy beszamelowego (koniecznie bez grudek) i rozgrzewającego, aromatycznego sera to danie nie tylko pyszne, ale też baaardzo pożywne!

Składniki:

ziemniaki
1 kg
cebula
1 szt
olej
2 łyżki
kiełbasa cienka
25-30 dag
marchewka
1 szt
bulion warzywny
1 szkl
śmietanka
1/2 szkl
masło
3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki
mąka pszenna
2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Sól w młynku Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz w młynku Prymat
do smaku
ser żółty
5-8 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem

Jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z beszamelem? Przepis poniżej poprowadzi Was krok po kroku do kulinarnego sukcesu. Przeczytajcie cały opis i zabierzcie się do przygotowania dania. Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem to danie idealne na obiad lub kolację. Bardzo pożywne, aromatyczne, po prostu pycha!

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać obraną marchewkę, posolić i gotować 5-7 minut. Odcedzić, ziemniaki podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem foto
2
Cebulę i obraną z osłonki kiełbasą pokroić i podsmażyć na patelni
Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem foto
3
Naczynie żaroodporne posmarować łyżką masła i oprószyć bułką tartą. Połowę ziemniaków wyłożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć pieprzem, wsypać pokrojoną marchewkę, ułożyć farsz z kiełbasy, przykryć pozostałymi ziemniakami.
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem foto
4
Z pozostałego masła i mąki zrobić białą zasmażkę, wymieszać z zimnym bulionem, zagotować. Następnie dodać śmietankę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać. Wierzch ziemniaków zalać przygotowanym sosem i posypać żółtym serem.
Krok 4 - Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem foto
5
Włożyć do piekarnika i zapiekać około 25-30 minut w temp 190 stopni. Podawać z kefirem lub z surówką.
Krok 5 - Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem foto

Zapiekanka z sosem beszamelowym to inny przepis, który może Ci się spodobać :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 08.08.2013 22:22
Przepis wart wypróbowania.
Amellia 15.02.2013 22:12
mniam mniam
Amellia 15.02.2013 22:12
mniam mniam
medi 02.12.2012 11:59
Rewelacyjny pomysł,uwielbiam beszamel ale ja dodaję do niego trochę startej na tarce cebulki.
Monika-twin 02.12.2012 10:42
cos innego
olkaaa 02.12.2012 10:15
muszę dziś koniecznie zrobić
Noruas 02.12.2012 00:34
pychotka
aisoglam 01.12.2012 23:24
Rewelacja :) Lubię takie zapiekanki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak