Zapiekanka ziemniaczana po chłopsku

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Tutaj znajdziecie pomysł na swoją zapiekankę. Danie typu zero waste, czyli zapiekanka ziemniaczana po chłopsku.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kalafior

    150 gramów
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • boczek wędzony

    200 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • golonka wieprzowa

    150 gramów
  • pieczarki

    150 gramów
  • kiełbasa śląska

    3 sztuki
  • ser roquefort

    100 gramów
  • mleko 3,2%

    1 szklanka
  • śmietana 18%

    1 szklanka
  • mąka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki kroimy na kawałki (mniejsze).
Podobnie marchewki.
Boczek i golonkę kroimy w kostkę.
Kalafior dzielimy na różyczki.
Cebulę siekamy.
Pieczarki kroimy na kawałki.
Kiełbasy kroimy w grube talarki.
Wszystko dusimy przez kilka minut. Studzimy.
Mleko mieszamy ze śmietaną i mąką. Podgrzewamy dodając sera.
Mięso i warzywa mieszamy z sosem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Przekładamy do naczynia i zapiekamy 45 min. w temp. 190°C.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy golonki gotowanej

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat