Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
kalafior
150 gramów -
ziemniaki
4 sztuki -
marchew
1 sztuka -
boczek wędzony
200 gramów -
cebula
1 sztuka -
golonka wieprzowa
150 gramów -
pieczarki
150 gramów -
kiełbasa śląska
3 sztuki -
ser roquefort
100 gramów -
mleko 3,2%
1 szklanka -
śmietana 18%
1 szklanka -
mąka
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka ziemniaczana po chłopsku
Ziemniaki kroimy na kawałki (mniejsze).
Podobnie marchewki.
Boczek i golonkę kroimy w kostkę.
Kalafior dzielimy na różyczki.
Cebulę siekamy.
Pieczarki kroimy na kawałki.
Kiełbasy kroimy w grube talarki.
Wszystko dusimy przez kilka minut. Studzimy.
Mleko mieszamy ze śmietaną i mąką. Podgrzewamy dodając sera.
Mięso i warzywa mieszamy z sosem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Przekładamy do naczynia i zapiekamy 45 min. w temp. 190°C.
W przepisie użyliśmy golonki gotowanej![]()
Komentarze (0)