Zapiekanka ziemniaczana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    3/4 kg
  • kiełbasa krakowska

    1 szuka
  • boczek

    1 sztuka
  • sól

    do smaku
  • papryka mielona

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    kilka sztuk
  • cebula biała

    1 sztuka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    kilka ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i pociąć w plasterki (około 5 mm). Ułożyć warstwę ziemniaków w naczyniu żaroodpornym, następnie pokrojoną w plasterki kiełbasę, boczek i cebulę. Posypać solą, papryką dodać 2 liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego. Następnie ułożyć kolejną warstwę jak poprzednio. Warstwy układać ąz do wypełnienia naczynia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do okolo 180-200 stopni na około godzinę.
Na ostatniej warstwie można położyć ser :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (39)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 24.11.2013 23:21
częśto taką robię
Elżbieta17 23.08.2012 20:39
pycha:)
Madziela 11.07.2012 21:31
juz wiem jaka zapiekanke zrobie
kanu83 24.04.2012 15:38
mniaaaam
sara1 23.04.2012 22:14
zrobię ją ponieważ przepis jest zachęcający
Iwusia 19.01.2012 23:29
pychota
Andzia1977 14.12.2011 21:35
super
Teresa19 27.10.2011 22:17
pyszna
aleksa123 07.09.2011 14:40
uwielbiam
Iwusia 31.08.2011 22:44
pyszne są takie zapiekanki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat