Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka ziemniaczana

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaków 8 srednich
mielonego mięsa 250 g
cebule 2
jajko 1
kaszy manny 2 łyżki
łyżka masła
gęstej śmietany 16%) 200 ml
sera edamskiego albo goudy 100 g
sól, pieprz, chili, ulubione zioła
szczypta mielonego kminku i gałki muszkatołowej
olej 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki ugotować w mundurkach (do wody można dodać kilka nasion kminku). Jeszcze ciepłe obrać, a po wystygnięciu pokroić na plastry.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Do podsmażonej cebuli dodać mięso i dusić aż do odparowania całej wody. Doprawić solą, pieprzem, chili i ziołami.

Gdy mięso przestygnie dodać do niego jajko i kaszę manną. Dokładnie wymieszać.

Żaroodporną formę wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków (na zakładkę), na to wyłożyć mięso i przykryć drugą częścią ziemniaków.

Śmietanę wymieszać ze startym żółtym serem, szczyptą kminku i gałki muszkatołowej. Dodać pół łyżeczki pieprzu i pół łyżeczki soli.

Przygotowane ziemniaki z mięsem zalać sosem śmietanowym i wstawić do piekarnika. Piec ok 30-40 minut w 175 stopniach aż do zrumienienia zapiekanki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak