Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki

ziemniaki 1 kg
filet z kurczaka 2 sztuki podwójny
pieczarki 50 dag
ser żółty 15 dag
wędlina 15 dag

oraz

mleko 3 łyżki
jajko 2 sztuki
sól
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat
ketchup łagodny

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na maśle. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Smażymy do wyparowania płynu. Mięso rozbijamy na cienkie kawałki i kroimy w paseczki. Podsmażamy na oleju, dodajemy sól i pieprz .Żaroodporną formę smarujemy tłuszczem-margaryną,, wykładamy pokrojone w plasterki ziemniaki i oprószamy przyprawą do ziemniaków.
Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana foto
2
Następnie układamy podsmażonego kurczaka, a potem pieczarki. Polewamy keczupem i przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków, które również oprószamy przyprawą. Całość polewamy jajkami roztrzepanymi z mlekiem, układamy plastry kiełbasy i posypujemy żółtym serem.
Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana foto
3
Wkładamy do piekarnika, przykrywamy pokrywką i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 21.11.2015 11:40
fajna zapiekanka
Damiano
Damiano 21.11.2015 07:52
bardzo dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak