Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
kiełbasa śląska 4 szt
por 1 szt
papryka czerwona 1 szt
ser żółty 200 g
śmietana 400 ml
żółtko jajek 1 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie tak, aby nie były rozgotowane, lecz lekko twarde.
Kroimy je w grubsze plastry i układamy połowę ziemniaków na dnie naczynia do zapiekania.
Na ziemniaki rozkładamy por posiekany w półplasterki.
Kiełbasę kroimy w kostkę i układamy na porze.
Z papryki oczyszczamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i rozkładamy na kiełbasce.
Przykrywamy drugą porcją ziemniaków.
Posypujemy solą i pieprzem i gałką muszkatołową.
W kubeczku mieszamy śmietanę z żółtkiem, odrobiną soli do smaku i pieprzem.
Zalewamy naszą zapiekankę.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozkładamy równo jako ostatnią warstwę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C do momentu aż ser się zarumieni.
Podawać od razu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 11.03.2015 08:30
wygląda bardzo smacznie
Renataj 22.02.2015 17:02
Wygląda bardzo apetycznie:)
RenataZ-et 22.02.2015 16:40
uwielbiam takie zapiekanki
mirosława4 22.02.2015 15:54
prezentuje się wyśmienicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak