Zapiekanka ziemniaczana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    6 szt
  • pieczarki

    6 szt
  • papryka

    1 szt
  • cebula

    0,5 szt
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • oregano

  • bazylia

  • Czosnek suszony Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • sos beszamelowy

    0,35 l
  • ser żółty

    2 plastry
  • mięso mielone

    0,35 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana foto
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry o grubości ok 0,5 cm. Następnie ziemniaki gotujemy przez ok 10 min, po czym osuszamy na ręczniku papierowym.
Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana foto
Pieczarki myjemy i kroimy w plastry
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana foto
Paprykę myjemy i kroimy w plastry.
Krok 4 - Zapiekanka ziemniaczana foto
Cebulę obieramy i siekamy w kostkę.
Krok 5 - Zapiekanka ziemniaczana foto
Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy paprykę i pieczarki. Całość smażymy razem przez 3 min i dodajemy mięso.
Krok 6 - Zapiekanka ziemniaczana foto
Farsz przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią, czosnkiem i słodką papryką. Smażymy jeszcze przez 5 minut.
Krok 7 - Zapiekanka ziemniaczana foto
Formę do zapiekanki smarujemy margaryną, układamy pierwszą warstwę ziemniaków, na to warstwę mięsa i znowu ziemniaki.
Krok 8 - Zapiekanka ziemniaczana foto
Zapiekankę zalewamy sosem beszamelowym a na górze układamy plastry sera.
Całość pieczemy w 180°C przez 40 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat