Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula 2 szt
pieczarki 30 dkg
łopatka bez kości 30 dkg
ser żółty 20 dkg
czosnek 3 ząbki
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
chili Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki ugotować i przestudzić. Cebulę pokroić i zeszklić, dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody. Doprawić sola i pieprzem. Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i chili. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Naczynie do zapiekania posmarować oliwą. Wyłożyć pokrojonymi w plasterki ziemniakami, na to wykładać warstwami pozostałe składniki aż do ich wyczerpania. Na wierzchu powinien być ser żółty. Posypujemy go słodka papryką, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zapiekamy 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 09.03.2014 07:16
Prosta i smaczna.
czarrna 08.03.2014 22:33
Szybkie i tanie, poza tym łatwe do odgrzania :)
Kuchenka 08.03.2014 21:40
Fajne danie
gosia1988 08.03.2014 21:39
lubię takie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak