Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana 3

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
fasolka szparagowa podgotowana 300 g
łopatka wieprzowa 600 g
sos meksykański 1 słoik
żółty ser 150 g
sól do smaku
kostka czosnkowa 1 szt
pieprz do smaku
Kucharek SMAK LATA 1 łyżeczka
Kucharek SMAK WIOSNY 1 łyżeczka
olej do blachy
fasola 1 puszka
cebula 1 szt
papryka czerwona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana 3

Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie około 8-10 minut.
Przestudzić i pokroić w plastry.
Fasolkę szparagową pokroić na kawałki i również obgotować w osolonej wodzie i przestudzić.
Mięso umyć i zmielić w maszynce o grubym sicie, podsmażyć na odrobinie oleju.
Blachę do pieczenia wysmarować olejem.
Dno blachy wyłożyć 1/2 ziemniaków.
Na ziemniaki wyłożyć fasolkę szparagową, pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną w półksiężyce cebulę i podsmażone mięso.
Wszystko posypać przyprawami i rozkruszyć kostkę czosnkową.
Na warstwie mięsa rozsypać odsączoną czerwoną fasolkę i całość posmarować sosem meksykańskim.
Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków, posypać ziemniaki startym żółtym serem i znowu posypać przyprawami.
Piec 25 minut w temperaturze 220 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 16.03.2012 09:34
bardzo sycąca

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak