Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
8-10 sztuk -
cebula
2-3 sztuki -
kapusta biała
1/4 główki -
papryka czerwona
1 sztuka -
kiełbasa zwyczajna
20-30 dkg -
sól i pieprz
do smaku -
Koperek suszony Prymat
do posypania -
rosół
1/2 szklanki -
olej
2 łyżki
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy i kroimy w plastry.Paprykę rozkrawamy i wyjmujemy grniazda nasienne,kroimy w paski.Kapustę siekamy drobno.Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem,na dnie naczynia układamy plasterki ziemniaków ( jeden zachodzący lekko na drugi)następnie warstwę cebuli i warstwę kapusty.Każdą warstwę warzyw posypujemy solą i pieprzem.
Na kapustę układamy kilka paseczków papryki i warstwę kiełbasy i znów powtarzamy warstwy:kapusta-papryka-cebula-ziemniaki niezapominając o przyprawianu każdej warstwy.Wierzch posypujemy koperkiem.
Całość podlewamy rosołem.
Naczynie przykrywamy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 60-70 minut.
Podajemy z odrobiną ketchupu.
Smacznego .
Komentarze (22)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (12)