Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana
Cebulę obieramy i kroimy w plastry.Paprykę rozkrawamy i wyjmujemy grniazda nasienne,kroimy w paski.Kapustę siekamy drobno.Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem,na dnie naczynia układamy plasterki ziemniaków ( jeden zachodzący lekko na drugi)następnie warstwę cebuli i warstwę kapusty.Każdą warstwę warzyw posypujemy solą i pieprzem.
Na kapustę układamy kilka paseczków papryki i warstwę kiełbasy i znów powtarzamy warstwy:kapusta-papryka-cebula-ziemniaki niezapominając o przyprawianu każdej warstwy.Wierzch posypujemy koperkiem.
Całość podlewamy rosołem.
Naczynie przykrywamy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 60-70 minut.
Podajemy z odrobiną ketchupu.
Smacznego .