Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 250 gramów
pieczarki 10
duże cebule 2
ser żółty 150 gramów
Mój przepis na spaghetti bolognese Prymat
sól
pieprz
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki obrać, umyć, gotować chwilę w osolonej wodzie, by lekko zmiękły.
Jedną cebulę zeszklić na oleju, dodać do niej mięso mielone-doprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Smażyć kilka minut. Dodać do mięsa szklankę wody a następnie Fix do spaghetti, dusić ok. 10 minut.
Na drugiej patelni, zeszklić drugą cebulę, dodać do niej pokrojone w plastry pieczarki. Dusić, aż pieczarki zmiękną. Doprawić solą i pieprzem.
Gdy ziemniaki lekko zmiękną, zdjąć z ognia, odcedzić, pokroić w plastry (2cm) i ułożyć warstwę w naczyniu żaroodpornym. Na to wyłożyć przygotowane mięso mielone z cebulą. Na to położyć drugą warstwę z ziemniaków. Następną warstwą będą pieczarki z cebulą. Jeżeli zostały jeszcze ziemniaki, zrobić z nich kolejną warstwę a całość posypać startym serem żółtym. Zapiekać w 180st. przez ok 50 min.

Wskazówki: można doprawiać poszczególne warstwy według uznania. Zapiekanka najlepiej smakuje odgrzana na drugi dzień. ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 30.08.2013 17:02
wspaniała ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak