Zapiekanka ziemniaczana

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    250 gramów
  • pieczarki

    10
  • duże cebule

    2
  • ser żółty

    150 gramów
  • Mój przepis na spaghetti bolognese Prymat

  • sól

  • pieprz

  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

  • ziemniaki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć, gotować chwilę w osolonej wodzie, by lekko zmiękły.
Jedną cebulę zeszklić na oleju, dodać do niej mięso mielone-doprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Smażyć kilka minut. Dodać do mięsa szklankę wody a następnie Fix do spaghetti, dusić ok. 10 minut.
Na drugiej patelni, zeszklić drugą cebulę, dodać do niej pokrojone w plastry pieczarki. Dusić, aż pieczarki zmiękną. Doprawić solą i pieprzem.
Gdy ziemniaki lekko zmiękną, zdjąć z ognia, odcedzić, pokroić w plastry (2cm) i ułożyć warstwę w naczyniu żaroodpornym. Na to wyłożyć przygotowane mięso mielone z cebulą. Na to położyć drugą warstwę z ziemniaków. Następną warstwą będą pieczarki z cebulą. Jeżeli zostały jeszcze ziemniaki, zrobić z nich kolejną warstwę a całość posypać startym serem żółtym. Zapiekać w 180st. przez ok 50 min.

Wskazówki: można doprawiać poszczególne warstwy według uznania. Zapiekanka najlepiej smakuje odgrzana na drugi dzień. ;)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KasiaK90 30.08.2013 17:02
wspaniała ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat