Zapiekanka ziemniaczana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    8 sztuk
  • wędlina

    15 dkg
  • szpinak świeży lub mrożony

    30 dkg
  • ser feta

    10 dkg
  • sos pomidorowo-paprykowy

    do smaku
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    do smaku
  • ser gouda

    10 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana foto
1. Połowę ugotowanych ziemniaków kroimy w plasterki, układamy na dnie naczynia.
2. Wędlinę (kiełbasę) podsmażamy (można w trakcie posypać ziołami) i przekładamy do naczynia na ziemniaki,
3. Na tej samej patelni podsmażamy szpinak (jak ktoś lubi można wycisnąć ok. 2 ząbki czosnku) i dajemy na wędlinę.
4. Posypujemy następnie szpinak fetą.
Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana foto
5. Na fetę układamy resztę ziemniaków
(można posypać przyprawą do ziemniaków) i smarujemy sosem pomidorowym lub keczupem kto co lubi.
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana foto
6. Na sos ścieramy grubo ser żółty (ja miałam goudę).
Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Krok 4 - Zapiekanka ziemniaczana foto
Należy obserwować. Będzie gotowe po około 20-30 minutach lub jak ser się roztopi :)))

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 21.10.2013 19:00
pyszne danie :)
[email protected] 03.09.2013 10:44
nieźle wygląda - muszę sam spróbować
Seba 29.08.2013 13:11
lubię takie zapiekanki
Ania67 24.08.2013 10:51
nieziemsko się prezentuje- aż ślinka cieknie
malina 13.08.2013 17:13
bardzo lubię takie obiadowe dania
Maniek2 10.07.2013 22:02
bardzo fajna
Wafelek2601 30.06.2013 12:02
Bardzo lubię takie zapiekanki
Bernadeta1 28.06.2013 11:36
jest na pewno bardzo smaczna
Alex_M 22.06.2013 11:13
smaczna zapiekanka
JOANNA16 10.06.2013 15:39
lubię takie zapiekanki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat