Zapiekanka ze szpinakiem i penne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • liście szpinaku

    1 kg
  • szynka

    100 g
  • makaron penne

    1/2 opakowania
  • cebula

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • ser żółty starty

    100 g
  • Sól morska ziołowa Prymat w młynku

    szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
  • Czosnek suszony Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka ze szpinakiem i penne foto
Cebulę pokroić w drobna kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Szpinak opłukać, odciąć same liście i wrzucić do cebuli. Gotować mniej więcej dopóki prawie cała woda nie odparuje. Szpinak powinien być prawie miękki.
Krok 2 - Zapiekanka ze szpinakiem i penne foto
Mięso pokroić w 1cm kostkę i podsmażyć na patelni. Jeśli wykorzystujemy boczek to na suchej patelni, a szynkę na oleju. Makaron ugotować al dente. Jajko rozbełtać i dodać do niego sól, pieprz i granulowany czosnek.
Krok 3 - Zapiekanka ze szpinakiem i penne foto
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wyłożyć do naczynia do zapiekania. Można posypać serem na wierzchu. Przykryć naczynie folią. Wstawić do 180st C i zapiekać około 20 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna69 07.05.2015 19:29
Pyszne, uwielbiam makaron ze szpinakiem.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat