Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z penne, szpinakiem i szynką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Rewelacyjny przepis na pyszną, domową zapiekankę z penne ze szpinakiem i szynką.

Składniki:

liście szpinaku 1 kilogram
szynka 100 gramów
makaron penne 1/2 opakowania
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
ser żółty starty 100 gramów
Sól morska ziołowa Prymat w młynku do smaku szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku szczypta
Czosnek suszony Prymat do smaku szczypta

Porada

W przepisie możesz użyć szynki lub bardziej wyrazistego w smaku - boczku.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z penne, szpinakiem i szynką

1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Szpinak opłukać, odciąć same liście i wrzucić do cebuli. Gotować mniej więcej dopóki prawie cała woda nie odparuje. Szpinak powinien być prawie miękki.

2. Szynkę pokroić w kostkę, dodać łyżkę oleju i podsmażyć na patelni. Jeśli masz boczek, to  usmaż  go na suchej patelni. 

3. Makaron ugotować al dente. Jajko rozbełtać i dodać do niego sól, pieprz i czosnek suszony.

4. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wyłożyć do naczynia do zapiekania. Można posypać serem na wierzchu. Przykryć naczynie folią. Wstawić do 180°C i zapiekać około 20 minut.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna69 07.05.2015 19:29
Pyszne, uwielbiam makaron ze szpinakiem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak