Zapiekanka ze świderkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron świderki

    2szkl
  • sól

  • pieprz

  • olej

  • koncentrat pomidorowy

    2łyżki
  • cebula

  • ząbek czosnku

  • mięso mielone

    40dag
  • pęczek natki

  • papryki

    2
  • mąka

    2łyżki
  • masło

    2łyżki
  • bulion

    2szkl.
  • mleko

    1/2 szkl.
  • śmietana

    1/2szkl.
  • ser żółty

    1,5szkl (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso przysmaż na oleju razem z posiekaną cebulą oraz czosnkiem.Paprykę pokrój w paseczki.Dodaj ją do mięsa.Dopraw solą i pieprzem.Wymieszaj.Smaż jeszcze 5min.Do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy i całość lekko podduś.Zdejmij z ognia i przestudź.Masę mięsną wymieszaj z makaronem oraz z drobno posiekaną natką.Przygotuj sos:z mąki i masła zrób jasną zasmażkę.Rozprowadź bulionem,mlekiem i śmietaną,mieszając zagotuj.Dodaj połowę startego żółtego sera.Mieszaj aż się stopi. Przygotowaną masę mięsno-makaronową nałóż do 4małych foremek do zapiekanek.Polej sosem,posyp resztą tartego sera.Wstaw do piekarnika(200stopniC) na 20min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat