Zapiekanka z ziemniaków, pomidorów, jajek i rukoli posypana prażonym słonecznikiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • pomidory rzymskie

    300 g
  • jajko

    5
  • cebula

    3
  • rukola

    50 g
  • czosnek ząbki

    2 duże
  • słonecznik łuskany

    25 g
  • śmietana

    300 g
  • ser żółty

    70 g
  • tymianek

    1 łyżka
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyżka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ponadto:
rukola na wierzch zapiekanki
olej do smażenia i wysmarowania naczynia

Ziemniaki obieramy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 10-12 minut, ugotowane zostawiamy na chwilę na sicie by przestygły a następnie kroimy w plastry. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w plastry. Pomidory obieramy ze skórki i również kroimy w plastry. Cebule obieramy, kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia dodajemy posiekany drobno czosnek i całość razem jeszcze chwilkę smażymy. Śmietanę mieszamy z tymiankiem, Kucharkiem i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy kolejno: połowa ziemniaków, smarujemy je połową śmietany, na nie wykładamy cebulę i solimy ją, następnie pomidory, które posypujemy pieprzem, rukola, jajka, które posypujemy solą, połowa startego na tarce o grubych oczkach sera i pozostałe ziemniaki. Słonecznik prażymy na patelni na której smażyliśmy cebulę. Całość smarujemy pozostałą śmietaną i zapiekamy, pod przykryciem, 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (z termoobiegiem). Po tym czasie zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, na gorącą ścieramy resztę sera żółtego, posypujemy częścią prażonego słonecznika, przykrywamy i wkładamy do wyłączonego, gorącego piekarnika by ser się ładnie rozlał po zapiekance.
Zapiekankę dzielimy na porcje, nakładamy na talerze i posypujemy świeżą rukolą i słonecznikiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Konczi 12.06.2017 09:47
Pysznie!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat