Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniaków, kiełbasy i kalafiora

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior 1 szt
ziemniaki 1,5 kg
słonina wędzona 5 dag
kiełbasa 20 dag
parówka 2 szt
cebula 2 szt
szczypior siekany 4-5 łyżek
jajko 3-4 szt
oliwa 2-3 łyżki
pieprz do smaku
cukier do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniaków, kiełbasy i kalafiora

Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować na półmiękko w wodzie z dodatkiem szczypty cukru i soli. Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki, ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Słoninę pokroić, wytopić na patelni, dodać posiekaną cebulę, pokrojone parówki i kiełbasę, lekko podsmażyć. Obgotowane ziemniaki podpiec na patelni na oliwie. Połowę ziemniaków wyłożyć do naczynia żaroodpornego, posypać połową szczypioru. Następnie wyłożyć cebulę wraz z kiełbasą, kalafior, posypać pozostałym szczypiorem, przykryć resztą ziemniaków. Wszystko zalać roztrzepanymi jajkami z odrobiną pieprzu i soli. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec. Podawać z kefirem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 15.12.2013 17:59
pyszna zapiekaneczka
IlonaAlbertos 14.05.2013 21:36
Apetyczna.
Wafelek2601 17.03.2012 17:44
mam ogromną ochotę na taką zapiekankę
Iwona51
Iwona51 15.01.2012 13:07
smaczna
Motorek 30.11.2011 09:21
super ta Twoja zapiekanka
kejt2 16.08.2011 15:25
Lubię ziemniaczane zapiekanki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak