Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniaków, kalafiora i kurczaka

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki młode 0,5 kg
kalafior 0,5 szt
pierś z kurczaka 1 szt
mleko 1 szklanka
mąka 1 łyżka
kurkuma do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniaków, kalafiora i kurczaka

Ziemniaki dobrze czyścimy, gotujemy razem z kalafiorem (również opłukanym i podzielonym na różyczki) ok. 10 min w lekko osolonej wodzie. Pierś czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki. Smażymy cebulę na złocisty kolor na łyżce masła. Do cebuli dodajemy kurczaka i po chwili dolewamy mleko. Do mleka wsypujemy przyprawy. Rozrabiamy łyżkę mąki w odrobinie wody i dodajemy do sosu. Warzywa wkładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy sosem z mięskiem. Na górę można położyć plasterki żółtego sera lub potrzeć. Pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 01.07.2014 10:24
świetna taka do pojedzenia :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak