Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
kiełbasa 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy

Ziemniaki obieramy i tniemy w bardzo cienkie plasterki (ja używam do tego tarki z ostrzem do cięcia na plastry). Układam je równo w naczyniu żaroodpornym, które wysmarowałam oliwą z oliwek. Na ziemniaki sypię sól i pieprz. Następnie kładę warstwę kiełbasy pokrojonej w plasterki. Do tego dosypuję dużą ilość wszystkich możliwych ziół (majeranek, pieprz, oregano, bazylię, kminek, przyprawę do ziemniaków, rozmaryn, chilli). Polewam niewielką ilością oliwy i nakładam następną warstwę ziemniaków. I czynność powtarzam, aż do samej góry naczynia. Na górę polewam jeszcze trochę oliwą z oliwek, zamykam naczynie i wkładam do piekarnika do 180 stopni aż ziemniaki będą miękkie (ok. 30 min).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak