Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniaków i kalafiora

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
kalafior 1 szt
kiełbasa 40 dag
śmietana 1/2 szkl
cebula dymka ze szczypiorkiem 4 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
tłuszcz do formy
ser żółty 1/2 (tarty)
jajko ugotowane na twardo 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniaków i kalafiora

Kalafior ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, ugotować w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić. Jajka, kiełbasę i cebulę drobno posiekać. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, wsypać połowę ziemniaków, posiekaną cebulę, kiełbasę, jajka, kalafior podzielony na różyczki, oprószyć solą i pieprzem, posypać połową tartego sera, wyłożyć pozostałe ziemniaki. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem i szczyptą cukru, polać ziemniaki, posypać pozostałym serem. Piec około 30 minut w temp 160 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 26.11.2011 17:24
smakowicie brzmi przepis warty wypróbowania
MAR3STA 15.04.2011 23:44
to już wiem co jutro zrobie na obiad ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak