Zapiekanka z ziemniaków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1/2 kg
  • ser żółty

    15 dkg
  • cebula

    1 sztuka
  • szynka lub kiełbasa

    15 dkg
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • mleko

    1 szklanka
  • olej

    1 łyżka
  • sól

  • gałka muszkatołowa

    1/4 łyżeczki
  • przyprawa do ziemniaków

    1 łyżka
  • parmezan

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, do momentu aż będą miękkie. Po ostudzeniu pokroić w plasterki. Wędlinę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju.

Mąkę przesmażyć na łyżce masła, dodać zimne mleko, dodać przyprawę do ziemniaków i gałkę muszkatołową- zagotować często mieszając. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwami ziemniaki, cebulę z wędliną, posypać startym żółtym serem, powtarzać do skończenia składników. Zalać sosem i posypać parmezanem. Zapiekać 15 minut w temperaturze 220 stopni.

Smacznego!!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krokus 31.01.2014 10:50
Musze przyznać, że smaczna:) Nawet mój 5 letni syn ja spałaszował, bez gadania :)
Kuchenka 31.01.2014 10:18
ładna jest
aniagdz 31.01.2014 08:47
prosta zapiekanka ale jakże smaczna i syta:)
Megg 31.01.2014 04:18
Super zapiekanka :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat