Zapiekanka z ziemniakami, mięsem, pieczarkami i kalafiorem

Zapiekanka z ziemniakami, mięsem, pieczarkami i kalafiorem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    500 g
  • cebula

    1 duża
  • kalafior

    1 szt
  • ziemniaki

    1 kg
  • pieczarki

    500 g
  • śmietana 18 proc

    300 ml
  • ser żółty

    150 g
  • sól

  • pieprz

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka z ziemniakami, mięsem, pieczarkami i kalafiorem

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka z ziemniakami, mięsem, pieczarkami i kalafiorem foto
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i usmażyć doprawiając do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w plastry.
Krok 2 - Zapiekanka z ziemniakami, mięsem, pieczarkami i kalafiorem foto
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Zapiekanka z ziemniakami, mięsem, pieczarkami i kalafiorem foto
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie.
Krok 4 - Zapiekanka z ziemniakami, mięsem, pieczarkami i kalafiorem foto
W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę ziemniaków, na to wyłożyć mięso.
Krok 5 - Zapiekanka z ziemniakami, mięsem, pieczarkami i kalafiorem foto
Następnie wyłożyć pieczarki, kalafior i pozostałe ziemniaki.
Krok 6 - Zapiekanka z ziemniakami, mięsem, pieczarkami i kalafiorem foto
Śmietanę wymieszać z startym żółtym serem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Posmarować zapiekankę.
Krok 7 - Zapiekanka z ziemniakami, mięsem, pieczarkami i kalafiorem foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i zapiekać, aż ser się rozpuści a śmietana zbrązowieje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Madzai 25.10.2015 12:14
Uwielbiam takie
olkaaa 25.10.2015 08:48
Wygląda smakowicie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat