Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z wołowiny i bakłażanów

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielona wołowina
sos pomidorowy
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z wołowiny i bakłażanów

SKŁADNIKI: 4 duże bakłażany pokrojone w plasterki, pół szklanki tartego parmezanu, 1 szklanka sosu pomidorowego, 1 łyżki oliwy. Farsz: 90 dag mielonej wołowiny, 1 posiekana mała czerwona cebula, 1 posiekana zielona papryka, 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku, 2 szklanki sosu pomidorowego, szczypta oregano, 1 łyżka soli, szczypta pieprzu.

SPOSÓB WYKONANIA: Wymieszać składniki farszu. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym wyłożyć warstwę z 1/2 bakłażanów. Wyłożyć warstwę z 1/2 masy mięsnej. Przykryć pozostałymi bakłażanami, następnie resztą mięsa - my wyłożyliśmy połowę bakłażanów, na nie całą masę mięsną, którą następnie przykryliśmy warstwą z pozostałych bakłażanów. Polać sosem pomidorowym. Przykryć folią aluminiową i piec przez 25 minut. Przed podaniem posypać serem. Podawać z zielona sałatą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak