Zapiekanka z wołowiną pod kukurydzianą pierzynką

Ifa

Zapiekanka z wołowiną pod kukurydzianą pierzynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Warstwa mięsna

  • mięso mielone wołowe

    500 g
  • szalotka

    1
  • pasta curry

    1-2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia

  • żółty ser starty

    100 g

Warstwa pieczarkowa

  • pieczarki

    200 g
  • natka pietruszki

    kilka listków
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    2 szczypty

Warstwa kukurydziana

  • kukurydza w puszce

    1
  • jajko

    1
  • śmietana kremówka

    2 łyżki
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • ser żółty starty

    100 g

Dekoracja

  • natka pietruszki

    kilka listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka z wołowiną pod kukurydzianą pierzynką foto
Szalotkę obierz, poszatkuj, na patelni rozgrzej olej, wrzuć szalotkę, przesmaż aż się lekko zeszkli. Dodaj pastę curry i smaż chwilkę.
Krok 2 - Zapiekanka z wołowiną pod kukurydzianą pierzynką foto
Do szalotki dodaj mięso i dobrze przesmaż. Odstaw, by trochę przestygło. Potem dodaj 100 g startego żółtego sera i dobrze wymieszaj.
Krok 3 - Zapiekanka z wołowiną pod kukurydzianą pierzynką foto
Mięso przełóż na dno formy żaroodpornej.
Krok 4 - Zapiekanka z wołowiną pod kukurydzianą pierzynką foto
Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Listki pietruszki posiekaj. Na mięso wyłóż listki pietruszki i pieczarki.
Krok 5 - Zapiekanka z wołowiną pod kukurydzianą pierzynką foto
Kukurydzę odsącz z zalewy, przełóż do misy blendera i zblenduj na gładko. Do masy dodaj starty żółty ser, 1 jajko, 2 łyżki słodkiej śmietanki, sól, pieprz i wymieszaj.
Krok 6 - Zapiekanka z wołowiną pod kukurydzianą pierzynką foto
Na warstwę pieczarkową wyłóż masę kukurydzianą. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz 30 minut. Udekoruj listkami pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiktoria29 02.01.2017 16:20
fajny pomysł
Jadwiga/Jaga85 02.01.2017 13:46
pyszne danie
asiatok 02.01.2017 13:03
Świetnie się prezentuje!
Wiesława1 02.01.2017 11:54
Pyszne danie
Ola1984 02.01.2017 11:43
Bardzo pożywna i smaczna zapiekanka :)
Wafelek2601 02.01.2017 11:18
Smaczny i syty obiad
KORAL 02.01.2017 10:45
Lubię takie zapiekanki :)
w mojej kuchni 02.01.2017 10:17
apetyczne jedzonko podano...
Edith85 02.01.2017 09:53
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat