Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z włoskimi smakami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bagietka 4 szt.
pomidory 3 szt.
ser mozarella 2 kulki
oliwa 3 łyżki
ocet balsamiczny 2 łyżki
szczypiorek 2 pęczki
ostropest 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
ketchup łagodny 5 łyżek
Sos sałatkowy grecki ziołowo-czosnkowy Prymat 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z włoskimi smakami

Kroki postępowania

1
Pociąć pomidory na plasterki. Ser mozzarella wyjąć z woreczka i odsączyć. Pociąć na plasterki.
Krok 1 - Zapiekanka z włoskimi smakami foto
2
Plasterki sera polać oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym i nasączyć w tym sosie wszystkie plasterki.
Krok 2 - Zapiekanka z włoskimi smakami foto
3
Posiekać szczypiorek.
Krok 3 - Zapiekanka z włoskimi smakami foto
4
Zmielić nasiona ostropestu w młynku.
Krok 4 - Zapiekanka z włoskimi smakami foto
5
Przeciąć bagietki na pół wzdłuż. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok 3 min. Sprawi to, że bagietki będą bardziej chrupiące.
Krok 5 - Zapiekanka z włoskimi smakami foto
6
Na podpieczone bagietki ułożyć plasterki sera mozzarella i pomidora. Włożyć do piekarnika z 200 st. Na ok. 10 aż ser się zacznie topić. Wyjąć z piekarnika.
Krok 6 - Zapiekanka z włoskimi smakami foto
7
Zapiekanki posmarować ketchupem i/lub sosem ziołowym.
Krok 7 - Zapiekanka z włoskimi smakami foto
8
Zapiekanki posypać pieprzem, ziołami prowansalskimi, szczypiorkiem i zmielonymi nasionami ostropestu plamistego.
Krok 8 - Zapiekanka z włoskimi smakami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 17.02.2015 14:22
uwielbiam zapiekanki,świetna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak