Zapiekanka z tuńczykiem ryżowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż brązowy

    3 woreczki
  • brokuł

    1/2 sztuki
  • kalafior

    1/2 sztuki
  • marchewka

    3 sztuki
  • majonez

    1 łyżka
  • bulion

    700 ml
  • sól, pieprz

    1 do smaku
  • pietruszka natka

    1/2 pęczek
  • cebula

    1 sztuka
  • olej do smażenia

    1 do smaku
  • ser gouda

    20 dkg
  • tuńczyk kawałki w oleju

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka z tuńczykiem ryżowa foto
Ryż przelewam zimną wodą, na patelni na oleju przesmażam cebulkę pokrojoną, dodaję ryż i dalej chwile przesmażam. Zalewam bulionem, i gotuje do miękkości. Kalafior i brokuła, dzielę na różyczki, marchewkę obieram i kroję w talarki i paski, jak kto lubi.
Krok 2 - Zapiekanka z tuńczykiem ryżowa foto
Warzywa gotuję w osolonej wodzie aldenete. Do ryżu po ugotowaniu dodaję, tuńczyka, majonez, doprawiam, solą, pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wykładam ryż, połowę na to część warzyw, znowu ryż, warzywa.
Krok 3 - Zapiekanka z tuńczykiem ryżowa foto
Zapiekankę wstawiam na 30 minut temp 180 stopni do piekarnika. Po 15 minutach, posypuję ją serem i wstawiam ponownie. Przed podaniem dekoruje pietruszką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 09.12.2013 22:47
fajny pomysł:-)
ONY_za_kare 06.12.2013 12:10
świetna zapiekanka!
pierniczkowo 05.12.2013 12:42
musi być pyszna :)
Alex_M 05.12.2013 10:38
bardzo lubię takie zapiekanki :)
Mniam 05.12.2013 08:35
Pyszne są takie zapiekanki.
cukiereczek 04.12.2013 19:06
lubię takie zapiekanki
Stenka 04.12.2013 18:39
fajny przepis
2milutka 04.12.2013 18:25
ja uwielbiam takie zapiekanki..:)
Monika10 04.12.2013 18:02
pyszne warzywka
Izabela9 04.12.2013 17:59
Lubię takie zapiekanki i często u mnie goszczą. Pyszna.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat