Zapiekanka z surowych ziemniaków i kiełbasy

Zapiekanka z surowych ziemniaków i kiełbasy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki duże

    4 szt
  • kiełbasa pikantna

    40 dag
  • fasola czerwona

    1 puszka mała
  • żółty ser

    15 dag
  • śmietana 18-procentowa

    0,75 szklanki
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • majeranek

    1 łyżka
  • tłuszcz

    do formy i smażenia
  • przyprawa do ziemniaków

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka z surowych ziemniaków i kiełbasy foto
Ziemniaki obieramy, opłukujemy i osuszamy. Dwa ziemniaki kroimy w cienkie plasterki - ja starłam na tarce do ogórków. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i przekładamy do niego pokrojone ziemniaki.Oprószamy przyprawą do ziemniaków.
Krok 2 - Zapiekanka z surowych ziemniaków i kiełbasy foto
Śmietanę mieszamy z koncentratem i majerankiem i przekładamy na ziemniaki.
Krok 3 - Zapiekanka z surowych ziemniaków i kiełbasy foto
Na patelni rozgrzewany niewielką ilość tłuszczu i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę. Ja wybrałam kiełbasę paprykową, dość pikantną - jeśli mamy kiełbasę o łagodniejszym smaku możemy ją przyprawić/ Do kiełbasy na patelni dodajemy odsączoną i opłukaną fasolę czerwoną, mieszamy. Kiełbasę z fasolą przekładamy na śmietanowo-keczupowy sos.
Krok 4 - Zapiekanka z surowych ziemniaków i kiełbasy foto
Kolejnego ziemniaka kroimy w plasterki i układamy na warstwie kiełbasy. Oprószamy przyprawą a na wierzchu posypujemy startym żółtym serem.
Krok 5 - Zapiekanka z surowych ziemniaków i kiełbasy foto
Na wierzchu układamy ostatniego pokrojonego w nieco grubsze plasterki ziemniaka /ok. 4-5 mm/, oprószamy przyprawą. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C.
Krok 6 - Zapiekanka z surowych ziemniaków i kiełbasy foto
Zapiekamy ok. 1 godz. Na 15 min. przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie, żeby ziemniaki się zrumieniły. Podajemy od razu po przygotowaniu. Możemy polać keczupem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

andrej

29.01.2014 10:02
Muszę spróbować

Rafał10

28.01.2014 21:01
palce lizać!

Janina

28.01.2014 07:55
Świetny pomysł, bardzo lubię takie dania;)

Wiesława1

28.01.2014 07:33
lubię zapiekanki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat