Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z surowego ryżu z warzywami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 200 gram
cukinia 1 sztuka
pieczarki 150 gram
cebula 1 sztuka
czosnek 3-4 ząbki
filet z kurczaka 600 gram
bulion 300 militr
marchew 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z surowego ryżu z warzywami

1.Kroimy mięso i przyprawiamy je wg uznania (jako że u mnie preferuje się kuchnię ostrą, mięso przyprawione zostało znaczną ilością chilli, a dla aromatu dodałam estragon). Mięso wkładamy do lodówki (im dłużej, tym lepiej).

2. Obieramy cebulę i czosnek, a następnie drobno siekamy. Cukinię kroimy w półplasterki, marchew w plasterki, pieczarki w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z czosnkiem, po chwili dorzucamy resztę warzyw. Wszystko solimy i pieprzymy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Smażymy do czasu, aż z pieczarek i cukinii nie odparuje się woda.

3.Do naczynia żaroodpornego wsypujemy surowy ryż, po czym zalewamy go bulionem. Ważne, żeby bulion tworzył nad ryżem ok.1 cm warstwę, inaczej jest ryzyko że górna warstwa ryżu nam się nie dogotuje.

4.Na ryż wykładamy podsmażone warzywa (tak, tak część z nich będzie pływała w bulionie). Na warzywach układamy kawałki mięsa.

5.Przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 45 min w 190C.

*możemy użyć także brązowego ryżu, wtedy jednak zapiekanka musi posiedzieć w piekarniku nieco dłużej

Po więcej przepisów, nie tylko kulinarnych, zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pomocnik 21.07.2013 20:14
super zapiekanka
angelika14 21.07.2013 19:28
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak