Zapiekanka z serka mascarpone i kaszy jaglanej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek mascarpone

    100 gram
  • marmolada owocowa

    1 szklanka
  • rodzynki

    1 szklanka
  • mąka

    4 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyzki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • jajko

    4 sztuki
  • sól

    szczypta
  • kasza jaglana

    1,5 ugotowana
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem, aż uzyskamy puszysty krem. Dodać kaszę jaglaną i wymieszać. Następnie dodać mascarpone, marmoladę, mąkę, bułkę tartą i chwilę miksować. Dodać namoczone i odsączone rodzynki oraz ubitą pianę i delikatnie wymieszać, można na najniższych obrotach miksera.

Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w temperaturze 180*C.

UWAGI – marmolada najlepsza jest gęsta, domowa. Ja dałam marmoladę z dyni i pomarańczy. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie desery, to może zwiększyć ilość cukru lub posypać cukrem pudrem po wierzchu. Zapiekankę można podawać z jogurtem, bitą śmietaną lub sosem waniliowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kuklik 24.02.2014 11:57
pyszne słodkości
czekoladka_m 05.02.2014 10:51
brzmi pysznie:)
anemon 19.07.2013 06:22
Polecam Wam jaglaną, bo smaczna i zdrowa.
Justa32 18.07.2013 21:48
też nie używam kaszy jaglanej
alaaa 04.10.2012 22:52
nie jadłam jeszcze niczego z kaszy jaglanej ale twoja zapiekanka wygląda zaczęcająco
Grazyna0211 12.09.2012 10:50
świetny pomysł
caralajna 31.07.2012 22:19
to jest przepis jak dla mnie stworzony, jaglaną ubóstwiam :)
misia53 27.05.2012 19:27
bardzo ciekawy i interesujący deser
zuzanna_z 30.04.2012 14:31
ciekawe
Sarenka 19.12.2011 18:08
Moje smaczki i połączenia.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat