Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z selerem naciowym, kiełbasą i kaszą jaglaną :)

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

seler naciowy 4 łodygi
kiełbasa 250 gram
kasza jaglana 100 gram
cebula 1 sztuka
pestki dyni 0,5 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat 1\3 łyzeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1\3 łyzeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1\3 łyzeczki
olej kukurydziany 1 łyżka

beszamel

masło 1\4 kostki
mąka pszenna 3 łyzki
mleko 3,2% 0,5 litra
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z selerem naciowym, kiełbasą i kaszą jaglaną :)

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażany na oleju. Następnie dodajemy pokrojony seler naciowy i trzymamy na ogniu 10 minut.
Krok 1 - Zapiekanka z selerem naciowym, kiełbasą i  kaszą jaglaną :) foto
2
Kasze jaglana gotujemy według wskazań na opakowaniu. Ugotowana dodajemy do składników na patelni , doprawiając wszystko do smaku : pieprzem, sola papryką.
Krok 2 - Zapiekanka z selerem naciowym, kiełbasą i  kaszą jaglaną :) foto
3
Na osobnej patelni podsmażamy cebulę z kiełbasą
Krok 3 - Zapiekanka z selerem naciowym, kiełbasą i  kaszą jaglaną :) foto
4
W naczyniu do zapiekania układamy składniki z patelni
Krok 4 - Zapiekanka z selerem naciowym, kiełbasą i  kaszą jaglaną :) foto
5
przygotowujemy beszamel- rozpuszczamy mało, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie podlewamy zimnym mlekiem, mieszamy aż beszamel zgęstnieje , doprawiając : pieprzem , solą , papryką.
Krok 5 - Zapiekanka z selerem naciowym, kiełbasą i  kaszą jaglaną :) foto
6
Na warstwę selera z kaszą nakładamy podsmażoną kiełbasę, a następnie rozprowadzamy beszamel.
Krok 6 - Zapiekanka z selerem naciowym, kiełbasą i  kaszą jaglaną :) foto
7
Górę zapiekanki obsypujemy pestkami dyni. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego :)
Krok 7 - Zapiekanka z selerem naciowym, kiełbasą i  kaszą jaglaną :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kornelcia 10.04.2016 22:08
Zapiekanka była pychotka.
IwonaKa 08.04.2016 20:35
lubię takie zapiekanki
Czyki 31.03.2016 16:14
Bardzo fajne połączenie smaków:)
IZABELA29 31.03.2016 10:53
Pewnie smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak