Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z pęczaku, fenkułu i cukinii

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza pęczak 200 gram
cukinia 1/2 sztuka
koper włoski 1 sztuka
pieczarki 100 gram
papryka czerwona 1/2 sztuka
groszek mrożony 2 łyżka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbek
oliwa 1 łyżka
masło 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Bazylia suszona Prymat do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
jajko 2 sztuka
parmezan starty 4 łyżka
żółty ser starty 5 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z pęczaku, fenkułu i cukinii

Kroki postępowania

1
Warzywa myję, osuszam i kroję na kawałki. Cebulę kroję w piórka.
Na rozgrzanej suchej patelni podsmażam pieczarki, mieszam, aż do odparowania soku. Gotowe przekładam na talerz.

Na patelnię wkładam łyżkę masła i oleju, dodaję pokrojoną cebulę i smażę, pod koniec dodaję roztarty czosnek.

Gdy cebula zmięknie dodaję pozostałe warzywa, patelnię nakrywam pokrywką i duszę, aż warzywa lekko zmiękną.
Dodaję wcześniej przygotowane pieczarki, ugotowany na sypko pęczak, całość delikatnie mieszam i przez chwilę podgrzewam. Doprawiam do smaku bazylią, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i pieprzem kajeńskim. Zdejmuję z ognia.

Krok 1 - Zapiekanka z pęczaku, fenkułu i cukinii foto
2
Naczynie do zapiekania spryskuję oliwą. Jajka roztrzepuję z przyprawami i parmezanem.
Krok 2 - Zapiekanka z pęczaku, fenkułu i cukinii foto
3
Warzywa przekładam do naczynia do zapiekania, wlewam jajka i posypuję tartym żółtym serem. Naczynie wstawiam do nagrzanego do 190°C piekarnika i zapiekam 20 minut. Następnie wyjmuję z piekarnika i odstawiam na 15 minut do przestygnięcia.
Krok 3 - Zapiekanka z pęczaku, fenkułu i cukinii foto
4
*zapiekankę można przygotować w jednym dużym naczyniu do zapiekania lub w remekinach
Krok 4 - Zapiekanka z pęczaku, fenkułu i cukinii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 14.06.2014 20:20
świetna zapiekanka
pawlito 11.06.2014 09:22
fantastyczne smaki
anemon 08.06.2014 23:46
Bardzo Ci dziękuję.
ada.la 02.06.2014 17:01
wspaniała potrawa
anemon 02.06.2014 11:35
Dziękuję i polecam.
Renata9 02.06.2014 07:49
pyszna zapiekanka
Róża1 02.06.2014 00:12
wspaniały pomysł :-)
Kejti 01.06.2014 23:47
Chętnie skosztuję bo zrobiłam się głodna :-)
Janina 01.06.2014 23:45
Smaczne jedzonko;)
Adamorek 01.06.2014 22:03
super zapieczone
barbara11561 01.06.2014 21:48
pyszne jedzonko u Ciebie:)
halina17 01.06.2014 21:45
Jak dla mnie dobra zapiekanka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak