Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z mięsem z rosołu.
Zapiekanka z mięsa z rosołu to danie wpisujące się w trend Zero Waste w kuchni! Do jej przygotowania wystarczy użyć składników z obiadu z dnia poprzedniego i przygotować niczym pomidorową na rosole. Tutaj jednak wystarczy jedynie niecały kilogram ziemniaków, mięso z rosołu, przyprawy, zioła i śmietanka, która połączy ze sobą wszystkie składniki. Zapiekanka z mięsa z rosołu to wariant lżejszy niż zapiekanka z wykorzystaniem mięsa mielonego wołowego czy wieprzowego. Spróbujecie?
1. Ugotować ziemniaki.
2. Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki.
3. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu.
4. Ostudzone mięso z rosołu przekręcić przez maszynkę.
5. Mięso wymieszać z cebulą, jajkiem i zieleniną, przyprawić. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, dolać trochę rosołu.
6. Na dno prodiża lub naczynia żaroodpornego wyłożyć masło, następnie połowę ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem.
7. Wyłożyć mięso, przykryć drugą warstwą ziemniaków posolić i posypać pieprzem.
8. Śmietanę wymieszać z mąką, polać potrawę i wstawić do piekarnika do zapieczenia w 180°C przez około 30-40 minut.
Smacznego!