Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z mięsem z rosołu.

5.0
(39)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki gotowane w mundurkach 750 gramów
mięso z rosołu 600 gramów
masło 2 łyzki
jajko 1 sztuka
zielenina 2 łyżki
śmietana 1/2 szklanki
mąka 2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z mięsem z rosołu.

1. Ugotować ziemniaki.

2. Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki.

3. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu.

4. Ostudzone mięso z rosołu przekręcić przez maszynkę.

5. Mięso wymieszać z cebulą, jajkiem i zieleniną, przyprawić. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, dolać trochę rosołu.

6. Na dno prodiża lub naczynia żaroodpornego wyłożyć masło, następnie połowę ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem.

7. Wyłożyć mięso, przykryć drugą warstwą ziemniaków posolić i posypać pieprzem.

8. Śmietanę wymieszać z mąką, polać potrawę i wstawić do piekarnika do zapieczenia w 180°C przez około 30-40 minut. 

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 22.02.2014 21:01
super zapiekanka
Łukasz15 09.06.2013 11:00
Lubię zapiekanki ziemniaczane
Rybciia 29.04.2013 08:22
smaczna :-)
misia53 07.11.2012 14:31
pardzo przydatny , pomysłowy przepis
Motorek 05.11.2012 10:03
fajna
caroline1983 17.04.2012 16:11
świetny i niedrogi obiad
barbara11561 09.07.2011 22:16
Smaczna
barbara11561 06.05.2011 07:02
Super:)
kitka 27.03.2011 16:01
świetne
MAŁY 22.03.2011 10:25
pysznie
MAŁY 22.03.2011 10:25
pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak