Zapiekanka z mięsem mielonym, ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kilogram
  • mięso mielone

    500 gram
  • cebula

    2 sztuka
  • ogórek kiszony

    5 sztuka
  • ser żółty

    200 gram
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżka
  • czosnek

    2 ząbek
  • masło

    1 łyżka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • majeranek

    1/2 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/4 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1/2 łyżeczka
  • natka pietruszki

    3 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości w lekko osolonej wodzie, na półtwardo ok. 15 min. Na patelni rozpuszczamy masło i rumienimy na nim cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy do miękkości. Przyprawiamy wszystkimi przyprawami i dodajemy koncentrat pomidorowy. Chwilę podduszamy. Ogórki kiszone kroimy w paski. Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach. Podgotowane ziemniaki kroimy na plasterki. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układami warstwami: ziemniaki, mięso z cebulą i koncentratem, ogórki, trochę sera. Ponownie ziemniaki i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą są ziemniaki posypane serem żółtym, natką pietruszki i ostrą papryka. Zapiekankę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 min. w 180 stopniach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat