Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z mięsem mielonym, ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

5.0
(50)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kilogram
mięso mielone 500 gram
cebula 2 sztuka
ogórek kiszony 5 sztuka
ser żółty 200 gram
koncentrat pomidorowy 2 łyżka
czosnek 2 ząbek
masło 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
majeranek 1/2 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczka
natka pietruszki 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z mięsem mielonym, ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości w lekko osolonej wodzie, na półtwardo ok. 15 min. Na patelni rozpuszczamy masło i rumienimy na nim cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy do miękkości. Przyprawiamy wszystkimi przyprawami i dodajemy koncentrat pomidorowy. Chwilę podduszamy. Ogórki kiszone kroimy w paski. Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach. Podgotowane ziemniaki kroimy na plasterki. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układami warstwami: ziemniaki, mięso z cebulą i koncentratem, ogórki, trochę sera. Ponownie ziemniaki i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą są ziemniaki posypane serem żółtym, natką pietruszki i ostrą papryka. Zapiekankę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 min. w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak