Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 500 g
mięso mielone 250 g
cebula 1
masło 50 g
mleko 3,2% 1 szklanka
mąka 1 łyżka
jajko 1
ser żółty
sól do smaku
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i ugotować na półtwardo, bo jeszcze będą się zapiekać. Ziemniaki pokroić na plastry i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Krok 1 - Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami foto
2
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i usmażyć – dość często mieszając, aby nie zrobiła się „klucha”. Mięso przełożyć na ziemniaki.
Krok 2 - Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami foto
3
Masło rozpuścić i dodać ciepłe mleko. Dodać mąkę i dokładnie roztrzepać. Wbić jajko i doprawić solą i pieprzem. Mięso zalać sosem.
Krok 3 - Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami foto
4
Na wierzch utrzeć ser żółty.
Krok 4 - Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami foto
5
Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.
Krok 5 - Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 28.07.2015 22:45
Dobra zapiekanka .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak