Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Sos:
-
mięso mielone wieprzowe
500 gramów -
pieczarki
250 gramów -
cebula
1 sztuka -
passata pomidorowa
400 gramów -
koncentrat pomidorowy
1/2 łyżki -
olej
2 łyżki -
czosnek ząbki
4 sztuki -
cukier
2 łyżeczki -
Majeranek suszony Prymat
1/2 łyżki -
Bazylia suszona Prymat
2 łyżeczki -
Oregano suszone Prymat
1 łyżeczka -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/4 łyżeczki
Beszamel:
-
masło
2 łyżki -
mąka
2 łyżki -
mleko 3,2%
400 mililitrów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
2 szczypty -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
szczypta
Dodatkowo:
-
makaron świderki
350 gramów -
ser żółty
200 gramów
Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i trzymać w cieple.
Sos: Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić do odparowania wody. Do pieczarek dodać mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (zioła, sól, pieprz, paprykę). Do podsmażonego mięsa dodać passatę lub przecier i koncentrat pomidorowy, dosłodzić do smaku. Gotować do zagęszczenia się sosu, przez kilka minut. Ewentualnie doprawić do smaku.
Beszamel: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Do zasmażki stopniowo dolewać mleko cały czas mieszając za pomocą trzepaczki. Kiedy sos zacznie gęstniej zdjąć go z gazu, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować kilkoma łyżkami beszamelu. Dodać makaron, porcje sosu z mięsem, beszamel i posypać startym serem. W ten sposób postępować, aż do skończenia się składników. Na wierzchu powinien być makaron, beszamel oraz ser. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 35-40 minut, aż do zarumieniania się wierzchu. Zapiekankę kroić po kilku, kilkunastu minutach po wyciągnięciu z piekarnika.
Komentarze (12)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (2)