Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i serem

5.0
(313)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami, passatą pomidorową i serem to wyśmienite i proste danie, które przygotujecie w piekarniku. 

Z tego przepisu dowiecie się także jak przygotować sos beszamelowy, który znakomicie podkreśli smak potrawy.

Składniki:

Sos:

mięso mielone wieprzowe 500 gramów
pieczarki 250 gramów
cebula 1 sztuka
passata pomidorowa 400 gramów
koncentrat pomidorowy 1/2 łyżki
olej 2 łyżki
czosnek ząbki 4 sztuki
cukier 2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżki
Bazylia suszona Prymat 2 łyżeczki
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki

Beszamel:

masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 3,2% 400 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta

Dodatkowo:

makaron świderki 350 gramów
ser żółty 200 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i serem

Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami to:

  • łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe
  • pomysł na obiad lub kolację 
  • przepis na przygotowanie dania oraz sosu beszamelowego 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i trzymać w cieple.

Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić do odparowania wody. Do pieczarek dodać mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (zioła, sól, pieprz, paprykę). Do podsmażonego mięsa dodać passatę lub przecier i koncentrat pomidorowy, dosłodzić do smaku. Gotować do zagęszczenia się sosu, przez kilka minut. Ewentualnie doprawić do smaku.

Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Do zasmażki stopniowo dolewać mleko cały czas mieszając za pomocą trzepaczki. Kiedy sos zacznie gęstniej zdjąć go z gazu, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Dno naczynia żaroodpornego wysmarować kilkoma łyżkami beszamelu. Dodać makaron, porcje sosu z mięsem, beszamel i posypać startym serem. W ten sposób postępować, aż do skończenia się składników. Na wierzchu powinien być makaron, beszamel oraz ser.

Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 35-40 minut, aż do zarumieniania się wierzchu. Zapiekankę kroić po kilku, kilkunastu minutach po wyciągnięciu z piekarnika.

Spodobał Wam się na przepis na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym? Wypróbujcie także zapiekanki z innymi składnikami!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

.. 3 tygodnie temu
Ile ma kalori w całości?
Edi 11.02.2024 14:10
Można zapiekankę przygotować wcześniej a na drugi dzień dopiero upiec?
Doradca Smaku 14.02.2024 08:53
Lepiej upiec od razu, danie można później bez problemu odgrzewać.
Marti 02.03.2023 13:01
Czy przykrywać naczynie w czasie pieczenia?
Doradca Smaku 02.03.2023 14:55
Nie trzeba przykrywać! Smacznego :)
Malgo 05.02.2023 15:11
Bardzo smaczna!
Ola1984 15.07.2017 09:58
Polecam przepis ;)
Ola1984 15.07.2017 09:58
I tak też smakuje :)
Ola1984 15.07.2017 09:58
Zgadza się pożywna i smaczna :)
Ola1984 04.07.2017 09:18
Polecam spróbować :)
Ola1984 04.07.2017 09:17
Dokładnie tak :)
Ola1984 04.07.2017 09:17
Ja także :)
adelajda 01.07.2017 17:46
Uwielbiam takie zapiekanki
Aleksandra/Olcia 01.07.2017 17:25
szybki i smaczny obiad
Stenka 01.07.2017 16:19
zachęcająco wygląda
Janina 01.07.2017 16:17
Smaczne danie;))
IZABELA29 01.07.2017 15:05
Pysznie wygląda
Justi2401 01.07.2017 13:31
Świetna zapiekanka, smaczna i sycąca.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak