Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos:

  • mięso mielone wieprzowe

    500 gramów
  • pieczarki

    250 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • passata pomidorowa

    400 gramów
  • koncentrat pomidorowy

    1/2 łyżki
  • olej

    2 łyżki
  • czosnek ząbki

    4 sztuki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • Majeranek suszony Prymat

    1/2 łyżki
  • Bazylia suszona Prymat

    2 łyżeczki
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/4 łyżeczki

Beszamel:

  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko 3,2%

    400 mililitrów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    szczypta

Dodatkowo:

  • makaron świderki

    350 gramów
  • ser żółty

    200 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i trzymać w cieple.

Sos: Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić do odparowania wody. Do pieczarek dodać mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (zioła, sól, pieprz, paprykę). Do podsmażonego mięsa dodać passatę lub przecier i koncentrat pomidorowy, dosłodzić do smaku. Gotować do zagęszczenia się sosu, przez kilka minut. Ewentualnie doprawić do smaku.


Beszamel: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Do zasmażki stopniowo dolewać mleko cały czas mieszając za pomocą trzepaczki. Kiedy sos zacznie gęstniej zdjąć go z gazu, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Dno naczynia żaroodpornego wysmarować kilkoma łyżkami beszamelu. Dodać makaron, porcje sosu z mięsem, beszamel i posypać startym serem. W ten sposób postępować, aż do skończenia się składników. Na wierzchu powinien być makaron, beszamel oraz ser. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 35-40 minut, aż do zarumieniania się wierzchu. Zapiekankę kroić po kilku, kilkunastu minutach po wyciągnięciu z piekarnika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 15.07.2017 09:58
Polecam przepis ;)
Ola1984 15.07.2017 09:58
I tak też smakuje :)
Ola1984 15.07.2017 09:58
Zgadza się pożywna i smaczna :)
Ola1984 04.07.2017 09:18
Polecam spróbować :)
Ola1984 04.07.2017 09:17
Dokładnie tak :)
Ola1984 04.07.2017 09:17
Ja także :)
adelajda 01.07.2017 17:46
Uwielbiam takie zapiekanki
Aleksandra/Olcia 01.07.2017 17:25
szybki i smaczny obiad
Stenka 01.07.2017 16:19
zachęcająco wygląda
Janina 01.07.2017 16:17
Smaczne danie;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat