Zapiekanka z mięsem mielonym i mozarellą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone - mieszane

    500 g
  • makaron penne

    1 opakowanie
  • czosnek

    6 ząbków
  • przecier pomidorowy

    1 kartonik
  • oliwa

  • ser żółty

    300 g
  • mozarella

    2 kulki
  • cukier

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al. dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.


Na oliwie podsmażamy czosnek a następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i chilli w proszku, mieszamy i podsmażamy.

Po około 5 minutach dodajemy przecier pomidorowy, dodajemy łyżeczkę cukru i dusimy razem aż mięso całkowicie zmięknie a płyn zgęstnieje.

Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem a następnie układamy warstwowo makaron starty żółty ser, kawałki mozarelli oraz pomidorowy sos mięsny (można również wszystko wymieszać).

Na wierzchu posypujemy startym żółtym serem i kawałkami mozarelli, posypujemy oregano i skrapiamy oliwą.

Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160ºC.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Żaneta1 01.12.2011 16:31
pychotka;]
Cikakameku 13.10.2011 08:35
robiłam - pyszna :)
lemon tree 14.02.2011 23:37
fajnie wygląda :)
hastalavista 13.02.2011 13:10
uwielbiam takie dania!
PaniMISIOWA 01.01.2011 08:54
ja bym dodała jeszcze sosik pomidorowy :-)
IlonaAlbertos 21.12.2010 23:17
Wygląda apetycznie.
eli_555 10.12.2010 22:04
lubię zapiekanki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat