Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z mięsem mielonym i mozarellą

4.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone - mieszane 500 g
makaron penne 1 opakowanie
czosnek 6 ząbków
przecier pomidorowy 1 kartonik
oliwa
ser żółty 300 g
mozarella 2 kulki
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z mięsem mielonym i mozarellą

Makaron gotujemy al. dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.


Na oliwie podsmażamy czosnek a następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i chilli w proszku, mieszamy i podsmażamy.

Po około 5 minutach dodajemy przecier pomidorowy, dodajemy łyżeczkę cukru i dusimy razem aż mięso całkowicie zmięknie a płyn zgęstnieje.

Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem a następnie układamy warstwowo makaron starty żółty ser, kawałki mozarelli oraz pomidorowy sos mięsny (można również wszystko wymieszać).

Na wierzchu posypujemy startym żółtym serem i kawałkami mozarelli, posypujemy oregano i skrapiamy oliwą.

Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160ºC.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Żaneta1 01.12.2011 16:31
pychotka;]
Cikakameku 13.10.2011 08:35
robiłam - pyszna :)
lemon tree 14.02.2011 23:37
fajnie wygląda :)
hastalavista 13.02.2011 13:10
uwielbiam takie dania!
PaniMISIOWA 01.01.2011 08:54
ja bym dodała jeszcze sosik pomidorowy :-)
IlonaAlbertos 21.12.2010 23:17
Wygląda apetycznie.
eli_555 10.12.2010 22:04
lubię zapiekanki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak