Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 0,5 Kg
cebula 2 Sztuki
papryka czerwona 1 Sztuka
kukurydza w puszce 1 Sztuka
ser żółty 200 Gram
makaron 300 Gram
sok pomidorowy 1 Butelka mała
sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
cukier
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM

Kroki postępowania

1
Cebulę oraz paprykę pokroić w kostkę, smażyć na rozgrzanym oleju.
Krok 1 - ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM  foto
2
Mięso zmienić w maszynce, przełożyć na patelnie. Smażyć.
Krok 2 - ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM  foto
3
Przykryć solą, pieprzem oraz czerwoną papryką
Krok 3 - ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM  foto
4
Dodać sok pomidorowy, zredukować. Dodać cukier ok. 2 łyżeczki.
Krok 4 - ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM  foto
5
Pod koniec dodać kukurydzę.
Krok 5 - ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM  foto
6
Makaron ugotować al'dente. Zachorować zimną wodą.
Krok 6 - ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM  foto
7
Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krok 7 - ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM  foto
8
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ułożyć warstwę makaronu.
Krok 8 - ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM  foto
9
Następnie ułożyć warstwę z mięsa.
Krok 9 - ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM  foto
10
Kolejno ser żółty.
Krok 10 - ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM  foto
11
Kolejną warstwę taką samą jak wyżej, na wierzch posypać natką pietruszki. Piec w temperaturze 180 stopni ok 25 minut.
Krok 11 - ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 28.06.2017 10:16
pyszniutka mniam
halina17 02.10.2016 18:24
Dobra zapiekanka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak