ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    0,5 Kg
  • cebula

    2 Sztuki
  • papryka czerwona

    1 Sztuka
  • kukurydza w puszce

    1 Sztuka
  • ser żółty

    200 Gram
  • makaron

    300 Gram
  • sok pomidorowy

    1 Butelka mała
  • sól i pieprz

  • papryka słodka mielona

  • cukier

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM  foto
Cebulę oraz paprykę pokroić w kostkę, smażyć na rozgrzanym oleju.
Krok 2 - ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM  foto
Mięso zmienić w maszynce, przełożyć na patelnie. Smażyć.
Krok 3 - ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM  foto
Przykryć solą, pieprzem oraz czerwoną papryką
Krok 4 - ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM  foto
Dodać sok pomidorowy, zredukować. Dodać cukier ok. 2 łyżeczki.
Krok 5 - ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM  foto
Pod koniec dodać kukurydzę.
Krok 6 - ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM  foto
Makaron ugotować al'dente. Zachorować zimną wodą.
Krok 7 - ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM  foto
Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krok 8 - ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM  foto
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ułożyć warstwę makaronu.
Krok 9 - ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM  foto
Następnie ułożyć warstwę z mięsa.
Krok 10 - ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM  foto
Kolejno ser żółty.
Krok 11 - ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM  foto
Kolejną warstwę taką samą jak wyżej, na wierzch posypać natką pietruszki. Piec w temperaturze 180 stopni ok 25 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 28.06.2017 10:16
pyszniutka mniam
halina17 02.10.2016 18:24
Dobra zapiekanka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat