Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z mielonym z pieczarkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 600 g
pieczarki 250 g
cebula 2
bułka 1
jajko 1
małe pomidory 2
ziemniaki 300 g
pieprz
sól
szczypiorek
Bułka tarta klasyczna Prymat
sos
śmietana 12% 400 ml
jajko 2
sól
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z mielonym z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Bułkę maczamy w mleku lub wodzie i dokładnie wyciskamy. Dodajemy do mięsa mielonego i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pieprz i sól. Mieszamy, aż do połączenia się składników. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Podsmażamy na patelni, po 2 minutki z każdej strony. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pól i gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z cebulką.
Krok 1 - Zapiekanka z mielonym z pieczarkami foto
2
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kotlety z ziemniakami. Całość posypujemy pieczarkami i zalewamy sosem. Sos robimy ze śmietany, wymieszanej z roztrzepanymi jajkami i przyprawiony przyprawami.
Krok 2 - Zapiekanka z mielonym z pieczarkami foto
3
Układamy ćwiartki pomidorków i posypujemy szczypiorkiem. Zapiekamy ok. 30 minut w 200 stopniach.
Krok 3 - Zapiekanka z mielonym z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edi 01.03.2013 17:17
chyba się na taką skuszę
adelajda 18.10.2012 07:34
lubię !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak