Zapiekanka z makaronu kukurydzianego Zewy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron świderki

    1 kg kukurydziany
  • boczek wędzony

    400 g
  • cebula

    1 szt duża
  • śmietana 12%

    400 g
  • serek mascarpone

    250 g
  • ser żółty

    350 g
  • jajka

    5 szt
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Makaron podgotować i odcedzić.
Ser zetrzeć na tarce a boczek pokroić w paseczki, pieczarki na kawałki a cebulę w kostkę.
Na patelni podsmażyć boczek z cebulą i pieczarkami, przestudzić.
Ugotowany makaron wrzucić do dużej miski, dodać podsmażone składniki.
Śmietanę, jajka i mascarpone wymieszać z serem, dodać do smaku przyprawy i wlać tę mieszankę do makaronu.
Wszystko wymieszać i przełożyć do wysmarowanej olejem wysokiej blachy z wyposażenia kuchenki.
Zapiekankę piec 35 minut w 190 stopniach.
Podawać na gorąco, można dodać ketchup.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat