Zapiekanka z makaronem i szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron grube wstążki

    250 gram
  • szpinak

    500 gram
  • boczek

    100 gram
  • jajka

    2 sztuki
  • żółty ser

    100 gram
  • czosnek

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • tłuszcz do smażenia

    gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

- szpinak, przebrać, umyć podgrzać do miękkości, następnie pokroić i doprawić czosnkiem
- makaron ugotować
- boczek pokroić w kostkę i podsmażyć
- jajka rozbić, wymieszać z solą i pieprzem,
- tłuszczem wysmarować naczynie do zapiekania
- ułożyć na dnie warstwę makaronu, przełożyć warstwą szpinaku i boczku
- przykryć pozostałym makaronem
- polać jajkami
- posypać na wierzchu solą i pieprzem
- zapiekać około 20 minut
- posypać startym serem i zapiekać jeszcze około 1o minut
Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dominique 07.02.2017 20:17
jeszcze takiej nie próbowałam
Margo1 25.04.2013 10:37
zapiekanki lubie ze wszytkim
ronald88 04.04.2012 11:40
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat