Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kurczakiem i młodymi ziemniakami
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Gotujemy 10 minut w posolonej wodzie z dodatkiem rozmarynu. Odcedzamy.
2. Przygotowujemy roladki – w razie potrzeby kroimy filety na pół, rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Pieczarki kroimy w kostkę, kilka w całości odkładamy do ozdoby.
4. Roladki nadziewamy pieczarkami i ciasno zawijamy. Grillujemy z każdej strony aż będą upieczone w środku i zarumienione z zewnątrz.
5. W blaszce układamy ziemniaki i posypujemy je parmezanem. Dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w plastry. Na górę kładziemy roladki.
6. Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 20-25 minut (wcześniej sprawdzamy, czy ziemniaki są wystarczająco miękkie).
7. Przed końcem pieczenia na roladkach kładziemy po łyżce masła.
8. Zapiekankę posypujemy do smaku świeżo mielonym kolorowym pieprzem i koperkiem. Dodajemy odłożone wcześniej marynowane pieczarki.