Zapiekanka z kurczakiem i młodymi ziemniakami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Szukacie pomysłu na obiad dla całej rodziny? Wypróbujcie przepis na sycącą zapiekankę z młodymi ziemniakami i drobiowymi roladkami nadziewanymi pieczarkami. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • młode ziemniaki

    1 kilogram
  • filety z kurczaka

    4 sztuki
  • Pieczarki marynowane Smak

    1 słoik
  • parmezan

    2-3 łyżki
  • cebula czerwona

    0.5 sztuki
  • masło

    4 łyżki
  • rozmaryn

    1-2 gałązki
  • koperek

    1 garść
  • pieprz kolorowy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Gotujemy 10 minut w posolonej wodzie z dodatkiem rozmarynu. Odcedzamy. 

2. Przygotowujemy roladki – w razie potrzeby kroimy filety na pół, rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 

3. Pieczarki kroimy w kostkę, kilka w całości odkładamy do ozdoby.

4. Roladki nadziewamy pieczarkami i ciasno zawijamy. Grillujemy z każdej strony aż będą upieczone w środku i zarumienione z zewnątrz. 

5. W blaszce układamy ziemniaki i posypujemy je parmezanem. Dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w plastry. Na górę kładziemy roladki. 

6. Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 20-25 minut (wcześniej sprawdzamy, czy ziemniaki są wystarczająco miękkie).

7. Przed końcem pieczenia na roladkach kładziemy po łyżce masła. 

8. Zapiekankę posypujemy do smaku świeżo mielonym kolorowym pieprzem i koperkiem. Dodajemy odłożone wcześniej marynowane pieczarki. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat