Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kurczakiem i młodymi ziemniakami

5.0
(59)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Szukacie pomysłu na obiad dla całej rodziny? Wypróbujcie przepis na sycącą zapiekankę z młodymi ziemniakami i drobiowymi roladkami nadziewanymi pieczarkami. 

Składniki:

młode ziemniaki 1 kilogram
filety z kurczaka 4 sztuki
Pieczarki marynowane Smak 1 słoik
parmezan 2-3 łyżki
cebula czerwona 0.5 sztuki
masło 4 łyżki
rozmaryn 1-2 gałązki
koperek 1 garść
pieprz kolorowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kurczakiem i młodymi ziemniakami

1. Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Gotujemy 10 minut w posolonej wodzie z dodatkiem rozmarynu. Odcedzamy. 

2. Przygotowujemy roladki – w razie potrzeby kroimy filety na pół, rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 

3. Pieczarki kroimy w kostkę, kilka w całości odkładamy do ozdoby.

4. Roladki nadziewamy pieczarkami i ciasno zawijamy. Grillujemy z każdej strony aż będą upieczone w środku i zarumienione z zewnątrz. 

5. W blaszce układamy ziemniaki i posypujemy je parmezanem. Dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w plastry. Na górę kładziemy roladki. 

6. Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 20-25 minut (wcześniej sprawdzamy, czy ziemniaki są wystarczająco miękkie).

7. Przed końcem pieczenia na roladkach kładziemy po łyżce masła. 

8. Zapiekankę posypujemy do smaku świeżo mielonym kolorowym pieprzem i koperkiem. Dodajemy odłożone wcześniej marynowane pieczarki. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak