zapiekanka z kurczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1 szt
  • makaron rurki

    1 opakowanie
  • sos słodko-kwaśny

    2 słoiki
  • pieczarki

    0,5 kg
  • cebula

    2 szt
  • przyprawy do smaku

  • ser żółty

    30 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente z solą. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, obtaczamy w przyprawach i smażymy na rozgrzanym oleju. Pieczarki kroimy na małe kawałeczki i razem z pokrojoną w kosteczkę cebulką dusimy na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne otłuszczamy. Po kolei układamy:
1. pół paczki makaronu
2. połowę podsmażonego kurczaka
3. połowę pieczarek
4. makaron
5. kurczak
6. pieczarki

Całość zalewamy sosami i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy zapiekankę serem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat