Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki ugotowane
1/2 kg -
por
1 sztuka -
marchew
2 sztuki -
cebula
1 sztuka -
dowolna ugotowana część kurcza
30-40 dkg -
ser żółty
10 dkg -
śmietana
1 łyżka -
mleko
50 ml -
gałka muszkatałowa
1 szczypta -
sól i pieprz
do smaku -
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
do smaku -
olej
2 łyżki
Sposób przygotowania
Mięso obrać od kości,pokroić na średniej wielkości kawałki.
Pora umyć i pokroić w pół talarki,cebólę również.
Marchewkę obrać,umyć i zetrzeć na grubej tarce.
Wszystkie warzywa poddusić na oleju,nie za długo,warzywa nie powinny być zbyt miękkie.Następnie dodajemy mięso i doprawiymy do smaku solą,pieprzem i przyprawą do kurczaka (przyprawy dajemy zależnie od gustu,mogą to również być:tymianek,bazylia,oregano )
Na dno naczynia żaroodpornego dajemy mięso z warzywami,na nie kładziemy utarte i przyprawione ziemniaki,wyrównujemy,pocieramy po wierzchu 2 łyżkami mleka i posypujemy serem żółtym.
Zapekamy 20-25 min. w 200°C
Smacznego!!!
Komentarze (8)
Nie masz konta? Zarejestruj się