Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z klopsikami, bakłażanem pod mozzarellą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

klopsiki

mięso mielone wieprzowe 250 gram
fasola czerwona z puszki 50 gram
cebula czerwona 1/4 sztuki
natka pietruszki 1 łyżka
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
mąka
olej do smażenia

Lista składników

bakłażan 1/2 sztuki
Makaron kolanka 100 gram
mozzarella w kulce 1 sztuka
sos pomidorowy 1 szklanka

Porada

100 g - ugotowanego makaronu

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z klopsikami, bakłażanem pod mozzarellą

Drobno pokrojoną cebulę przesmażam na oleju. Odcedzoną fasolę rozgniatam widelcem, dodaję mięso, cebulkę i natkę pietruszki, jajo oraz bułkę tratą. Doprawiam i mocno wyrabiam aż masa będzie spójna. Wilgotnymi rękami formuję małe klopsiki obtaczam je w mące i smażę na złoty kolor a następnie układam na papierze dla pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Bakłażana grilluję ok 10 minut. Na dno naczynia do zapiekania wylewam trochę sosu na nim układam bakłażana. Następnie klopsiki a pomiędzy ugotowany makaron. Całość zalewam sosem a na wierzchu układam mozzarellę pokrojoną w plastry. Zapiekam 20 minut w 180 stopniach (piekarnik góra-dół).
Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 24.06.2015 14:00
apetyczne danie
Ola1984 06.12.2014 10:28
Fajna zapiekanka.
Kolorowa 05.12.2014 21:03
smaczne składniki
jasiek 05.12.2014 14:19
pyszne połączenie
Krystyna32 05.12.2014 13:44
bardzo smaczna
Gracer 05.12.2014 13:31
danie wygląda mistrzowsko
Kuchnia Marty 05.12.2014 09:57
Ale apetyczne danie!
2milutka 05.12.2014 09:57
Masz fajne pomysły:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak