Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kaszy gryczanej z pieczarkami i czerwoną fasolą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 200 gram
fasola czerwona z puszki 1 puszka
podwójna pierś z kurczaka
pieczarki 30 dag
papryka czerwona 1 sztuka
czosnek 6 ząbków
bulion
por (biała część)
przyprawa gyros 1 opakowanie
olej z bazylią
sól 1/2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki
żółty ser starty

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kaszy gryczanej z pieczarkami i czerwoną fasolą

1. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu z dodatkiem bulionu.
2. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i dusić na oleju z dodatkiem przyprawy gyros.
3. Fasolę odsączyć, pieczarki umyć i pokroić w półplasterki. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Pora pokroić w krążki. Wszystkie warzywa dodać do mięsa i dusić około 10 minut.
4. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem nakładamy kaszę wymieszaną z mięsem z warzywami. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
5. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 30 minut.
6. Zapiekankę przed podaniem posypujemy startym żółtym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak