Zapiekanka z kaszanką, kapustą kiszoną i ziemniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaszanka

    50 dag
  • kapusta kiszona

    50 dag
  • ziemniaki

    1 kg
  • ananas w puszce

    2 plastry
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • ziele angielskie

    2 szt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    4 szt
  • masło

    1 łyżka
  • mleko

    0,3 szklanki
  • sól

    do smaku
  • Kminek mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka z kaszanką, kapustą kiszoną i ziemniakami foto
Kapustę kiszoną odciskamy z soku /sok zachowujemy/, szatkujemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą tak by kapusta była zakryta, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Gotujemy ok. 15 min.
Krok 2 - Zapiekanka z kaszanką, kapustą kiszoną i ziemniakami foto
Ugotowaną kapustę odcedzamy, dodajemy pokrojone plastry ananasa i mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z kiszonej kapusty lub zalewą z ananasa - ważne by kapusta była kwaśna ze słodkim akcentem a nie odwrotnie.
Krok 3 - Zapiekanka z kaszanką, kapustą kiszoną i ziemniakami foto
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy mleko, masło i kminek /według uznania/ i ugniatamy na jednolitą masę. Na spód naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowaną kapustę.
Krok 4 - Zapiekanka z kaszanką, kapustą kiszoną i ziemniakami foto
Kaszankę obieramy z osłonki, kroimy w grubsze plastry i układamy je na kapuście.
Krok 5 - Zapiekanka z kaszanką, kapustą kiszoną i ziemniakami foto
Kaszankę przykrywamy masą ziemniaczaną i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
Krok 6 - Zapiekanka z kaszanką, kapustą kiszoną i ziemniakami foto
Zapiekamy ok. 30 min - do czasu aż piure nabierze złotego koloru. Podajemy na gorąco.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 20.07.2016 14:11
fajna zapiekanka
mirosława4 20.06.2016 20:30
ciekawa jestem smaku tej zapiekanki
halina17 20.06.2016 20:20
Ciekawe połączenie .
Janina 20.06.2016 14:55
Fajne jedzonko;))
dodi 20.06.2016 12:12
ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat