Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kaszanką i kapustą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 80 dag
Ziele angielskie całe Prymat 4 kulki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
kaszanka 4 szt firmy Konspol
majeranek 1/2 łyzeczki
cebula 1 szt
olej 2 łyżki
ziemniaki 80 dag
mleko 1/3 szkl
masło 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
ser żółty 4 łyżki
szczypiorek do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kaszanką i kapustą

Kapustę kiszoną szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by kapusta była zakryta. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Gotujemy około 30 minut, studzimy i odciskamy sok. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy mleko i masło. Całość doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i ugniatamy na jednolitą masę. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju aż się zeszkli i dodajemy kaszankę pokrojoną w plastry. Kaszankę doprawiamy majerankiem i chwilę smażymy aż się rozpadnie. Na spód naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowaną kapustę. Na kapuście rozkładamy kaszankę wymieszaną z cebulą i przykrywamy masą ziemniaczaną. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy serem startym na tarce o dużych oczkach . Zapiekankę dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 01.09.2017 10:24
na pewno pyszna zapiekanka;)
jejkuchnia 30.08.2017 19:52
Wygląda wyśmienicie. :)
bietka 28.08.2017 00:17
Smaczny obiadek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak