Zapiekanka z kaszanką i kapustą

Zapiekanka z kaszanką i kapustą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    80 dag
  • ziele angielskie całe

    4 kulki
  • pieprz czarny ziarnisty

    4 ziarna
  • liść laurowy

    2 szt
  • kaszanka

    4 szt firmy Konspol
  • majeranek

    1/2 łyzeczki
  • cebula

    1 szt
  • olej

    2 łyżki
  • ziemniaki

    80 dag
  • mleko

    1/3 szkl
  • masło

    1 łyżka
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
  • ser żółty

    4 łyżki
  • szczypiorek

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę kiszoną szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by kapusta była zakryta. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Gotujemy około 30 minut, studzimy i odciskamy sok. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Do gorących ziemniaków dodajemy mleko i masło. Całość doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i ugniatamy na jednolitą masę. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju aż się zeszkli i dodajemy kaszankę pokrojoną w plastry. Kaszankę doprawiamy majerankiem i chwilę smażymy aż się rozpadnie. Na spód naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowaną kapustę. Na kapuście rozkładamy kaszankę wymieszaną z cebulą i przykrywamy masą ziemniaczaną. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy serem startym na tarce o dużych oczkach . Zapiekankę dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosia56

01.09.2017 10:24
na pewno pyszna zapiekanka;)

jejkuchnia

30.08.2017 19:52
Wygląda wyśmienicie. :)

bietka

28.08.2017 00:17
Smaczny obiadek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat